sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Helppoa hyvää - itsetehtyä leipää!

Vaivaamaton leipä, uunituoreena.
Leipominen on ihanaa. Minulle se on ihan oikeasti yksi tapa rentoutua. Rakastan taikinan vaivaamista ja
pullien pyörittelyä, ainesten mittaamista ja sekoittamista, ihan kaikkea. Toisinaan kuitenkin laiskottaa ja tahtoo päästä mahdollisimman vähällä - ja kuitenkin nauttia jostain itse tehdystä. Kun tuollainen hinku iskee, teen yleensä aina vaivaamatonta leipää, jonka nimi voisi ihan yhtä hyvin olla myös vaivaton leipä.

Tätä leipää ei voi tehdä hetken mielijohteessa kuten vaikkapa sämpylöitä tai rieskaa, sillä vaikka tämä on todella yksinkertainen ja vähän aktiivista (siis leipojan) aikaa vaativa, niin passiivista aikaa kuluu sitäkin enemmän. Eli jos haluat leipää, joka on valmista parin tunnin päästä, niin tämä ei ole silloin vaihtoehto. Kuitenkin, jos sinulla on aikaa ja haluat jotain todella hyvää vähällä vaivalla, niin silloin kannattaa kokeilla tätä.

Siemenillä maustettu vaivaamaton leipä.
Vaivaamaton leipä on nimensä mukaisesti vaivaamaton, eli taikinaa ei juurikaan tarvitse käsitellä. Periaate on yksinkertainen: kaikki aineet astiaan, nopea sekoitus ja pitkä kohotus (yön yli) kelmun alla. Sen
jälkeen ainoa kosketus taikinaan, ja siinäkin menee ehkä kaksi-viisi minuuttia, ja sen jälkeen taas kohotusta pari tuntia. Sitten onkin vuorossa paistaminen ja voilá - upea, rapeakuorinen ja kuohkea vaalea limppu on valmista! Ja mikä parasta, tämä syntyy aivan perustarpeista, sellaisista jota lähes aina lötyy kaapeista. Perustarveineita on nimittäin ainoastaan neljä: vehnäjauhot, vesi, suola ja kuivahiiva.

Ohje, jolla minä olen leipää tehnyt jo pitkän aikaa, on vapaa käännös/oma muunnelma sopivaksi FrugalLivingNW-blogin ohjeesta. Leipä siis leivotaan kannellisessa padassa, jolloin siihen saadaan paitsi muoto, myös mahtava, rapea kuori. Alla olevan ohjeen mitoitus on sopiva ainakin omaan 3,3 litran Kermansavi HotPot-pataan, mutta mikä tahansa kannellinen, suhteellisen samankokoinen pata käy varmasti.

Vaiva(ama)ton leipä

1 iso limppu
Valmistusaika: Aktiivinen max. 15 min, passiivinen n. 13-21 tuntia. 

Tarvitset:
n. 9,5 dl (vehnä)jauhoja
n. 4 maustemittaa (vajaa 1 tl) kuivahiivaa
n. 1,5 tl suolaa
3,5-5 dl viileää vettä (riippu käytetyistä jauhoista)
Noin 3,5 litran kannellinen pata

1. Sekoita isossa kulhossa kuivat aineet sekaisin. Lisää vesi ja sekoita hyvin niin että massa on tasainen. Valmiin massan pitäisi olla kosteaa ja tahmeaa. Peitä kulho muovikelmulla ja jätä lepäämään huoneenlämpöön n. 10-18 tunniksi (esim. yön yli). Kun taikina on noussut ja pinta on tummempi ja siinä on kuplia, on taikina valmista.

2. Jauhota kädet ja työtaso huolellisesti, kippaa taikina tasolle ja ripottele päälle jauhoja. Taittele/laskosta taikinaa pariin kertaan ja jauhotettuja sormia apuna käyttäen painele taikinaa itsensä alle niin että muodostuu pallomainen massa jonka saumat ovat taikinan alla.

3. Jauhota leivinliina kunnolla ja nosta taikinapallero sen päälle niin että saumat ovat yhäkin taikinan alapuolella. (Tai voit laittaa leivinliinan päälle palasen leivinpaperia ja jauhottaa sen.) Ripottele taikinan päälle hieman lisää jauhoja ja peittele leivinliinan kulmalla tai toisella leivinliinalla. Anna kohota 2 tuntia, noin kaksinkertaiseksi.

4. Kun kohoamisajasta on kulunut noin 1,5 tuntia laita uuni lämpenemään 220C asteeseen. Laitan kannellinen pata kylmään uuniin uunin lämpeämisen ajaksi.

5. Ota kuuma pata uunista, poista kansi ja kippaa varovasti leivinliinaa (ja/tai sitä leivinpaperia) apuna käyttäen taikina pataan niin että nyt se alle taiteltu sauma jääkin ylöspäin. Laita kansi pataan, pata uuniin ja paista 40 minuuttia. Ota kansi pois ja paista vielä 10-15 minuuttia (näin pintaan tulee hyvä väri). Valmiin leivän sisälämpötila on noin 93 astetta Celciusta.

6. Jäähdytä ritilän päällä. Kannattaa leikata vasta täysin jäähtyneenä (on paaaljon helpompaa, tosin itse en läheskään aina jaksa odottaa jäähtymistä. Tässä tapauksessa kannattaa olla todella terävä veitsi, jolla leipää leikkaa!) Säilytä leivinliinaan käärittynä huoneenlämmössä. Säilyy näin säilytettynä maukkaana 2-3 vuorokautta.

Vinkkejä/huomioita:

  • Muuntele leipää lisäämällä siihen erilaisia lisukkeita. Lisuke lisätään yleensä valmiiseen massaan ennen (yön yli) kohotusta. Lisäkkeen hyvä määrä on noin. 1-1,5 dl. Itse olen kokeillut ainakin näitä seuraavia, mutta periaatteessa ainoastaan mielikuvitus on rajana:
    • Siemensekoitus
    • Pähkinät ja/tai rusinat
    • Kuivat hedelmät
    • Porkkana- tai muu juuresraaste
    • Juustoraaste (lisää vasta yön yli kohotuksen jälkeen, taitteluvaiheessa)



1. Kuivat aineet.
2. Tahmea taikina


3. Kelmun alle
4. Kupliva, kohonnut taikina.

5. Pöydälle kippaus.

6. Taittelua, osa 1.


7. Taittelua, osa 2. 

8. Palloksi painelua, osa 1
9. Palloksi painelua, osa 2


10. Valmis leivinliinalle



11. Leivinliinalle nosto.
12. Jauhotus, ja tämän jälkeen
leivinliinalla peitto.


13. Toisen kohotuksen jälkeen.


14. Pataan kippaus, osa 1.


15. Pataan kippaus, osa 2.
16. Pataan kippaus, osa 3.



17. Taikina padassa, uunivalmis.
18. Valmis leipä, juuri uunista tullut.

19. Valmis leipä leivinliinasäilytyksessä.
20. Valmis leipä, leikattuna voin kera!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti