sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Tölkki, kana ja kylmää kastiketta

Keitettyjä perunoita, porkkanoita ja palsternakkaa,
tölkkikanan rintafilee ja siipi sekä kylmää kastiketta.
Vietän kesäisin paljon aikaa mökillä. Vaikka rakastan ruoanlaittoa, tykkään kuitenkin mökkeillessä usein kokata mahdollisimman helppoja kokonaisuuksia, kuitenkaan tietysti unohtamatta maukkautta. Parhaita ovat sellaiset ruoat, jotka valmistuvat alkuvalmisteluja lukuunottamatta kuin itsestään, sen kummemin vahtimatta tai hämmentelyjä kaipaamatta. Tykkään myös grillata paljon.

Tämä resepti on jo monta kesää ollut yksi kestosuosikeista...jopa siinä määrin, että tätä tulee talvella tehtyä uunissakin. Kyseessä on Amerikasta lähtöisin olevasta kaljatölkkikanasta, joka yllätti helppoudellaan ja maukkaudellaan. Kananhan voi maustaa ihan miten tykkää, ja makuja ja mielipiteitä on monia. Meillä kuitenkin tämä varsin itämainen mausteseos on kivunnut suosikeiden joukkoon, eikä vähiten sen helppouden takia. Jos et ole vielä tölkkikanaa maistanut, niin suosittelen kyllä lämpimästi. Se on aivan uskomattoman hyvää ja mehukasta! Ja valmistuu todellakin grillin puutteessa myös ihan kotiuunissa ilman mitään ongelmia. Erinomaisen makunsa lisäksi tämä on erinomainen puheenaihe, jos tätä sattuu isommassa porukassa tekemään. Näky on nimittäin uunissa tai grillissä varsin hilpeä, ja synnyttää ihan varmasti keskustelua.
Mausteet pinnassa ja tölkki takapuolessa:
tämä kana on valmis uuniin!

Meillä tölkkikanan kaverina tarjotana usein ihan vain keitettyjä perunoita, ja toisinaan perunakattilaan sujautetaan mukaan myös muita vihanneksia (porkkana, lanttu ja palsternakka nyt ainakin sopivat erinomaisesti). Lisäksi yleensä aina tarjolla on myös kylmää kastiketta joka kruunaa kokonaisuuden. Kastikkeen olen kehitellyt ihan itse vuosien saatossa, ja meillä sitä käytetään usein paitsi kanan myös kalan kanssa, tai ihan vain pottujen kaverina (kannattaa kokeilla vaikkapa lohkoperunoiden kanssa, sopii erinomaisesti!) Onpa kastiketta joskus ollut ihan vaan makkaroidenkin kaverina. Varsin monipuolinen ihanuus on siis kyseessä.


Tölkkikana


Tarvitset:
1 pakastebroileri sulatettuna
1 tölkki juomaa (kaljaa, limukkaa, tms. - jotain jossa on poretta)
Kypsä ja kaunis.
mausteseoksen broilerin maustamiseen
1 (folio)vuoka

Mausteseos:
1 tl sitruunaruohotahnaa
1 tl valkosipulitahnaa
1 tl inkivääritahnaa
1 limetti (raastettu kuori + mehu)
1 (mieto) tuore chilipalko
1 tl punaista currytahnaa
1 tl hunajaa
1 tl suolaa
ripaus sokeria
reilusti rouhittua mustapippuria

1. Laita ensin uuni (tai grilli) lämpenemään. Uunin optimaalilämpötila on noin 200 astetta, grillin pitäisi olla kohtuu miedolla. Ideana on paahtaa kanaa miedolla, epäsuoralla lämmöllä hitaasti kypsäksi.
2. Ota juomatölkki, avaa se ja joko juo tai kaada sisällöstä puolet mukiin. Tölkin siis pitäisi olla puolillaan jotain nestettä. Irrota sitten purkinavaajaa apuna käyttäen tölkistä koko kansiosa.
3. Tee sitten mausteseos:
             - Pese limetti ja raasta sen kuori. Halkaise ja purista mehu. Poista chilipalkosta siemenet
               ja paloittele se pienenpieniksi palasiksi.
             - Yhdistä kaikki kastikkeen aineet ja sekoita hyvin.
4. Kuivaa sulatetun broilerin pinta hyvin ja hiero siihen sen jälkeen mausteseos huolellisesti joka puolelle.
5. Nosta tölkki foliovuoan keskelle ja asettele kana sen päälle siten, että tölkki on suurimmilta osin kanan sisällä. Kanan pitäisi istua tölkin päällä tukevasti.
6. Nosta koko komeus vuokineen varovasti uuniin (tai grilliin) ja jätä paistumaan. Voit halutessasi iskeä broileriin paistomittarin: kun mittarin näyttää noin 82 astetta on lintu mehukkaimmillaan. Ilmankin pärjää, kun seurailee kypsymisen edistymistä. Kypsyyden voi tarkistaa viiltämällä broilerin reiteen viillon: kun ulos valuva neste on kirkasta, on broileri valmis.

Sipuli, maustekurkku, paprika ja limetin kuori valmiina.

Kun broileri on uunissa, on aika valmistaa kylmä kastike. Se ehtii juuri sopivasti tekeytyä broilerin kypsymisen ajan. Kastike on yksinkertainen ja maukas, ja käy erinomaisesti paitsi broilerin, myös esim. kalan kanssa. Ollaanpa meillä syöty sitä usein myös lihan seurana. Kastiketta voi muunnella ja maustaa omien makumieltymystensä ja käyttötarkoituksen mukaan, ja itsekin tulee silloin tällöin sitä muunneltua suuntaan tahi toiseen. Tämä alla esitetty on kuitenkin se perusta, jota yleensä lähden sitten pienin poikkeuksin muuntelemaan.


Kylmä kastike kanalle ja kalalle

Valmis kastike, menossa jääkaappiin maustumaan.
1 prk creme fraichea (tai smetanaa, oman maun mukaan)
1 sipuli
1 mauste/suolakurkku
½ punainen paprika (muutkin värit käy)
1 limetin raastettu kuori
1 tl sitruunaruohotahnaa
tilliä (tuoretta tai kuivaa)
mustapippuria rouhittuna
suolaa
sokeria

1. Pilko sipuli, maustekurkku ja paprika pieniksi kuutioiksi. Raasta limetin kuori ja tarvittaessa saksi tilli
saksilla silpuksi.
Keitetyt perunat, porkkanat ja palsternakat,
palanen loimulohta, savustettu ahvenfile ja kahta erilaista
kylmää kastiketta. 
2. Yhdistä kipossa creme fraiche, pilkutut kasvikset, limetinkuori, sitruunanruohotahna ja tilli. Mausta reilusti mustapippurilla, sekä ripauksella suolaa ja sokeria.
3. Jätä tekeytymään kanan kypsymisen ajaksi, tai vähintään puoleksi tunniksi.


Tarjoa broileri ja kastike esim. keitettyjen perunoiden ja porkkanoiden kanssa, ja nauti. Kesäruokaa parhaimmillaan: helppoa, nopeaa ja edullistakin vielä!

2 kommenttia:

  1. Etsin Googlen kautta tölkkikanan ohjetta ja eksyin tänne, täältähän löytyikin kiva blogi! :)
    Tölkkikana menee ihan ehdottomasti kokeiluun kesällä.

    VastaaPoista
  2. Hei! Mukavaa, kun eksyit paikalle! Kannattaa ehdottomasti kokeilla tölkkikanaa, se on kyllä sen arvoista! :) Toivottavasti eksyt paikalle toistekin!

    VastaaPoista