Mittayksikköepätietoisuudesta johtuen voi olla, että joku hyvältä kuulostava resepti jää ikuisesti kokeilematta. Tai kokeillaan, mutta epäonnistutaan, kun ei olla ihan varma oikeista mittamuunnoksista...ja seuraavan kerran jätetään sitten kokeilematta kokonaan. Tämä on harmi, sillä netti on pullollaan loistavia reseptejä, joissa nämä erikoiset mittayksiköt ovat käytössä.
Tein itselleni vuosia sitten mittayksiköiden muuntotaulukot avuksi tähän ongelmaan. Nykyään niitä tulee itsellä tarvittua enää kovin harvoin, kun perusjutut on jo muistissa, mutta ajattelin kuitenkin siitä olevan ehkä hyötyä muille netin reseptejä lukeville.
Taukoiden lyhenteet yms. ovat pääosin englanniksi, jotta niistä oikeasti olisi apua englanninkielisellä sivulla, mutta lyhenteiden ja muiden termien selitykset löytyvät sitten yhdestä taulukosta suomeksi. Alla taulukot ovat kuvina, ja taulukoiden alla on linkki josta avautuu tulostettava versio (kaikki taulukot on siinä yhdellä A4-arkilla).
Mittayksiköiden muuntotaulukot
Lisäksi:
teelusikka (tl) = teaspoon = tsp.
ruokalusikka (rkl) = tablespoon = tbsp.
Ja vielä selvennykseksi:
dry pint/kuiva tuoppi -mittayksikkö käytetään nimensä mukaisesti kuivien aineiden mittayksikkönä, ja vastaparina on tietenkin pint/tuoppi, jolla mitataan nestemäisiä mittoja.
fl. oz/nesteunssi -mittayksikköä taas käytetään nestemäisten aineiden mittaukseen, kun taas oz/unssi -mittaa käytetään kuivien aineiden mittayksikkönä.
Tulostettava versio löytyy tämän linkin takaa.
(Linkki vie OneDrive -palveluun, josta pääset lataamaan taulukon klikkaamalla tiedostoa nimeltä "mittayksikoiden muuntotaulukot".)Nämä taulukot ovat minun itseni tekemiä. Olen koonnut niiden tiedot useista eri lähteistä. Olen myös yrittänyt ne oikolukea useaan otteeseen ennen täällä julkaisua. Jos kuitenkin huomaat taulukoissa jonkun virheen, ole ystävällinen ja ilmoita siitä esim. kommenteissa niin voin virheen korjata.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti