lauantai 3. toukokuuta 2014

Juu juu juustossa löytyy

Tässä on yksi sellainen resepti, joka syntyi kuin itsestään. Tai siis aloin valmistamaan jotain muuta, ja tämä syntyi sitten sivutuotteena siinä samalla. Jaa että mikäkö on tämä kyseinen sivutuote? Se on tuorejuusto.
Rosmariini-valkosipulituorejuustoa ruisleivällä.

Törmäsin tuorejuuston valmistamiseen etsiskellessäni "oikeata" reseptiä valmistaa ginger alea, yhtä lempijuomaani (palaan tähän aiheeseen myöhemmin täällä blogissani, kunhan ensin saan testierän juomaa tehtyä ja maisteltua). Juoman kuplien aikaansaamisesksi yhdeksi vaihtoehdoksi reseptissä mainittiin hera. Reseptissä myös kerrottiin miten heraa saadaan, ja heran sivutuotteena kerrottiin syntyvän tuorejuustoa. Ja koska halusin kokeilla itse tehtyä ginger alea, niin halusin tehdä heraa, ja tein luonnollisesti sitten samalla tuorejuustoakin. Alkuperäinen ohje on Wellness Mamalta, ja sitä on hiukan muokattu omiiin tarveaineisiin/työkaluihin sopivaksi.

Nyt kuitenkin keskitytään nimenomaan siihen tuorejuustoon, sillä se on sen verran hyvää ja helppoa, että sitä ihan oikeasti kannattaa valmistaa itse, ja vaikka ihan vain sen itsensä takia. Sen valmistus on hyvin, hyvin simppeliä. Tarvitset siihen vain maustamatonta luonnonjogurttia (esim. turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia), harsokankaan tai suodatinpaperia, kulhon ja lävikön. Näillä aineksilla tuloksena on maustamatonta tuorejuustoa sekä heraa. Tämän tuorejuuston valmistamiseen ei tarvita juustonjuoksuttimia tai juustomuotteja.

Maustamattoman tuorejuuston voi sitten oman makunsa mukaan maustaa millä haluaa, ainostaan omat makumieltymykset ja mielikuvitus luovat rajat. Erilaiset yrtit, sipulit, chilit, sitrushedelmien kuoret, vihannesraasteet, ja melkein mikä vain sopivat erinomaisesti. Yksinkertaisimmillaan pelkkä suola riittää, ja tuloksena on erinomaisen pehmeä ja maukas levite leivän päälle.

Ja jos vielä vähän kehun, niin kyllä tämä itsetehty tuorejuusto vaan maistuu niin paljon paremmalta kuin yksikään kaupan Creme Bonjoureista taikka Violoista. Oma maustamissuosikkini on lisätä juustoon hieman tuoretta rosmariinia pieneksi pilkottuna, sekä muutama valkosipulin kynsi ja suolaa. Aivan tajuttoman hyvää!


Mausteiden aatelia:
tuoretta rosmariinia,
valkosipulia ja merisuolaa.

Kotitekoinen tuorejuusto


Tarveaineet
1 prk maustamatonta luonnonjogurttia

Lisäksi
lävikkö
harsokangas tai -paperi
kulho

Valutuksen jälkeen
Yrttejä/mausteita/suolaa/tms. oman maun mukaan  1. Vuoraa lävikkö harsokankaalla tai (kuten minä kun harsokangasta ei ollut) kahvin suodatinpusseilla, jotka on leikattu auki. Nosta lävikkö kulhon päälle.  
  2. Kippaa lävikköön suodattimen päälle jogurtti.
  3. Jätä valumaan huoneen lämpöön. Valmisaika riippuu jogurtista ja siitä minkälaisen koostumuksen haluat juustoosi. 12-24 tuntia on yleesä varsin sopiva aika. Hyvä nyrkkisääntö on, että kun kulhon pohjalle ei enää tiputa nestettä/nesteen määrä ei lisäänny, on jogurtti valunut tarpeeksi. Kuvissa esiintyvää satsia valutin 24 tuntia.
  4. Kippaa juusto läviköstä kannelliseen rasiaan ja ota heraliemi kulhosta talteen lasipurkkiin.
  5. Sekoita juustomassa tasaiseksi lusikalla tai haarukalla. Mausta juusto(t) haluamallasi tavalla esim. suolalla ja yrteillä. Sekoita hyvin.
  6. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia, mieluiten esim. yön yli, jotta juusto maustuu kunnolla. Sen jälkeen nauti vaikkapa leivän päällä.
    Tuorejuusto säilyy hyvänä jääkaapissa kohtuu kauan, ainakin itsellä ei ole ollut ongelmia säilyvyyden kanssa (siis tuorejuusto on tullut syötyä helposti ennen sen pahaksi menoa.)


Kuvissa esiintyvän tuorejuuston (joka siis tuli kilon purkista jogurttia) maustoin kahdella n. 5 cm pätkällä tuoretta, pieneksi pilkottua rosmariinia sekä 3 isolla valkosipulin kynnellä, kuorittuina ja pieniksi pilkottuina. Lisäksi laitoin suolamyllystä muutaman kierroksen suolaa.


Huomioita/ideoita:

  • Älä missään nimessä heitä heraa hukkaan. Se säilyy jääkaapissa jatkokäyttöä odottamassa pitkänkin aikaa, ja sen voi myös pakastaa. Heraa voi käyttää esim. sämpylätaikinan liemenä, se saa sämpylät maistumaan uskomattoman maukkailta!
  • Jos teet juustoa kerralla isomman määrän esim. kilon jogurttipurkista, niin voit maustaa valmiin juuston usealla eri tavalla. Laitat juuston vain useampaan pienempään rasiaan ja jokaiseen rasiaan omat mausteet.
Kuvia tuorejuuston valmistuksesta (kuvat suurenevat klikkaamalla) :

Suodatinpussit leikattuna, lävikköön
asettelua. Myös harsokangas käy.
Suodatinpussit lävikössä.

Jogurttipurkki, lävikkö ja kulho.
Jogurtti lävikössä.
Noin 24 tunnin jälkeen, sekoitettuna.

Kulhossa heraa, lävikössä tuorejuustoa.Hera lasipurkissa, tuorejuusto rasiassa.

Henkilökohtaiset lempimausteet:
rosmariini, valkosipuli ja suola.

Nimetty purkki ja voideltu leipä.

Itsetehtyä tuorejuustoa leivän päällä.

Rosmariini-valkosipulituorejuustoa,
ihan itse tehtyä ja superhyvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti