perjantai 22. maaliskuuta 2013

Pienen ballerinan askelin


Valmiit pikku ballerinat.
Veljeni sai tyttöystävänsä kanssa esikoisensa helmikuun puolivälin jälkeen. Minusta siis tuli täti, Tessa-täti! Halusin antaa tuoreelle perheelle lahjaksi jotain pientä ja itse tehtyä, kun menin heitä ensimmäistä kertaa katsomaan vauvan syntymän jälkeen.

Kuin tilauksesta juuri ilmestyneessä Suuri Käsityö -lehdessä (2/2013) oli supersöpöjen vauvaballerinojen ohje. Ihastuin ohjeessa ennen kaikkea tietenkin ulkonäköön, mutta myös käytännöllisyyteen: napit eivät ole mukana vain koristeena, vaan nilkkaremmit aukeavat ihan oikeasti - ja sehän tietenkin helpottaa tossujen päällepukemista.

Lueskelin ohjetta hetken ja päätin että kyllä minun melko alkeelliset taitonikin näihin riittävät ja kävin tuumasta toimeen. Tällöin elettiin siis helmikuun alkupuolta.

Vain 8 cm kärjestä kantapäähän.
Yllätyin itsekin positiivisesti siitä, miten helposti ballerinat lopulta valmistuivat, ja miten hienot niistä tuli. Toki on tunnustettava, että pari kertaa piti projektin aikana katsella netistä ohjeita - esimerkiksi useampien uusien silmukoiden lisääminen kesken työn oli minulle aivan uutta ja outoa. Päädyin lopulta hoitamaan yksittäiset silmukkalisäykset neulomalla silmukan kahteen kertaan, ja nilkkaremmin silmukkalisäykset hoidin neuloen luomalla. (Ohjeet näihin lisäämistapoihin löysin täältä). Ja kun kyseessä oikeasti oli aivan hirvittävän pieni työ (valmiit tossut olivat 8 cm kärjestä kantapäähän), tuntui melko usein siltä että olin ehkä kuitenkin valinnut minun isoille nakkisormilleni turhan haastavan työn. Mutta. Yrityksen ja erehdyksen (ja muutaman tähän sopimattoman ärräpään) siivittäminä nämäkin lopulta valmistuivat. Olen aika hidas neuloja, joten aikaahan näihin tuhraantui varmasti enemmän kuin monelta muulta (n. 5h/tossu), mutta kyllä se oli vaivan arvoista. Ja opinpahan tosiaan samalla pari uutta asiaakin.

Alkuperäinen ohje on siis lehdestä Suuri Käsityö 2/2013, ja se näyttää tältä:


Ohjeessa olevien lyhenteiden/merkkien selitteet:
krs = kerros
n = nurja silmukka (neulo nurin)
o = oikea silmukka (neulo oikein)
s = silmukka
x = kertaa (2x = 2 kertaa)
yht = yhteen (neulotaan yhteen, esim. 2 o yht = neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen)
Pieni söpöliini.
* --- * = toista merkkien välinen ohje ensimmäisen tähden etupuolella mainitut kerrat (esim. 3x * --- * = merkkien välinen ohje toistetaan kolme kertaa ennen siirtymistä ohjeen seuraavaan kohtaan.)

Hieman muokkasin ohjetta loppupeleissä, sillä jätin tuon virkkaamisen kokonaan pois. Mielestäni tossut eivät enää sitä tarvinneet, ne näyttivät hyvältä ilmankin.

Lankana käytin tuota ohjeen suositusta, My First Regia:a, ja värikin oli sama pinkki (01816). Puikot 2½mm. Napit ovat neliönmallisia helmiäisnappeja, ø 10mm.

On se vaan mukava antaa lahjaksi jotain itse tehtyä! Onnea pienelle tytölle ja koko perheelle!

Edit 24.3.2013: lisätty ohjeen alle selitykset ohjeen lyhenteistä sekä (vanhempien suostumuksella) kuva pienestä, nyt kuukauden ikäisestä tytön tylleröstä. :) 

Toinen edit 24.4.2014: lisätty teksti mitä silmukanlisäysmenetelmiä käytin, ja mistä sain näihin lisäyksiin ohjeet. (Tämä sen vuoksi, kun huomasin että blogiini oli löydetty useampi kerta googlen kautta haulla "silmukoiden luominen kesken työn". Ajattelin että olisi ystävällistä kaikki etsijöitä kohtaan laittaa mukaan linkki josta apua tähän ongelmaan oikeasti löytyy!)

4 kommenttia:

 1. Nätit ovat. Itse en kyllä osaisi - ohje on kuin hepreaa :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos. :) Tykkäsin itsekin kovasti tuosta lopputuloksesta. Ja voin sen verran lohduttaa, että vielä noin vuosi sitten ohje olisi mullekin ollut pääosiltaan hepreaan verrattavissa. Mutta ihminen oppii nopeaan.

  Tuli kuitenkin tuosta heprea-huomautuksesta mieleen, että ei varmasti haittaisi jos selittäisin ohjeen alla nuo ohjeen lyhenteet...sillä vaikka ne itselle nykyään onkin itsestäänselvyyksiä, niin kaikillehan ne ei todellakaan sitä ole. :)

  VastaaPoista
 3. Mihinkäs mun kommentti hävisi... uusiksi siis. Kiitos ohjessa täytyypä kokeilla...Welcome blogiin vierailulle..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä vain. :) Mukava kun tästäkin ohjeesta on hyötyä. Nuo ballerinat on ihan supersöpöt kyllä.

   Poista