lauantai 23. maaliskuuta 2013

Keittoa kanssa - kanasta!


Tämä keitto on ehdottomasti yksi parhaista, ellei peräti paras keitto ikinä. Se jaksaa yllättää joka ikinen kerta helppoudellaan ja maukkaudellaan. Eikä hintakaan päätä huimaa. Ei siis ole ainoatakaan syytä, minkä vuoksi keitosta ei voisi pitää.

Kuusamon mökki kesällä 2011. Kuvassa myös
nyt jo edesmennyt koiravanhus Tarik.
Kokeilin tätä ensimmäisen kerran Kuusamossa mökillä pari vuotta sitten. Olin törmännyt reseptiin netissä Kaikki äitini reseptit -blogissa jonkun aikaa tätä ennen, ja se kuulosti kaikkine kehuine ehdottomasti sellaiselta, jota kannatti kokeilla.

Mökki kun on mökki, niin perusvarustetaso keittiön mausteiden jne. suhteen ei mitenkään päätä huimannut (asia, jota olen pyrkinyt korjaamaan aina kun olen mökillä pitempiä aikoja viettänyt), joten kauppalista pelkästään keittoa varten oli yllättävänkin pitkä huolimatta siitä, että koko keiton tarveaineita on todellisuudessa hyvin vähän. Mutta mitäpä tuosta - monet aineet olivat onneksi sellaisia että kun ne kerran oli hankkinut niin sitten niitä pystyi kyllä hyödyntämään jatkossa monin eri tavoin muussa ruoanlaitossa. Yritän tässä siis vain sanoa sen, että vaikka tarveaineita ei omasta kaapista löytyisikään, niin suurin osa tarveaineista tarvitsee ostaa vain kerran, ja sitten niistä riittääkin pitkäksi aikaa.

Kaupassa kuitenkin iski ei-niin-pieni takaisku. Yksi keiton pääraaka-aineista, broilerin jauheliha, tuntui olevan lopussa ihan joka paikasta. 3 kauppaa kiersin, tulos nolla. Kun sitä ei neljännestäkään löytynyt päätin että nyt riitti - onhan sitä ennenkin ruokaa laitettu hieman soveltaen. Joten kärryyn putosi jauhelihan sijasta ihan oikeat maustamattomat broilerin suikaleet. Toinenkin takaisku ilmiintyi, tosin tällä kertaa ihan omasta tyhmyydestä johtuva sellainen. Kannattaisi nimittäin lukea se kauppalappu kunnolla siellä isoimmassa marketissa, eikä hyppiä osan ohi. Sehän on ihan saletti, että tuoretta korianteria ei löytynyt siitä neljännestä (pienestä) kaupasta, jossa siis viimein huomasin sitä tarvitsevani. Noh, kukapas sitä nyt korianteria, pärjäähän tuota ilmankin, oli tässä vaiheessa mentaliteetti.

Kun viimein pääsin takaisin mökille ja keittoa keittämäään oli fiilispohja vähän hatara. Mitähän tästäkin tulee, muistan miettineeni. Mutta yrittänyttä ei laiteta, ja kas - vastaus oli: hyvää, tosi hyvää, superhyvää suorastaan! Mielestäni parempaa kuin alkuperäisreseptillä - jota siis kokeilin muutamaa kuukautta myöhemmin kun halusin asian selvittää. Tuon yhden kokeilun jälkeen en ole enää alkuperäisreseptiin palannut, vaan noudattunut aina omaa, hieman tuunattua versiotani. Korianterikin on unohtunut reseptistä kokonaan, kun huomasin että ei sitä siihen tarvitse.

Hieman tosin tuunauksissani harmitti se, että en voi oikein kutsua keittoa enää sen alkuperäisnimellä, joka oli aivan ihanan hellyttävä Ruma kananpoikakeitto. Mutta kun jauheliha vaihtui ihan oikeaan suikaleeseen, niin keiton ulkomuotokin parani kummasti. Niinpä olen kutsunut keittoa ihan vaan thaimaalaiseksi arkikanakeitoksi, eikä se ole pettänyt odotuksia vielä kertaakaan.


Ei-niin-ruma kananpoikakeitto.

Thaimaalainen arkikanakeitto

6-8 isoa annosta
Valmistusaika: 20-40 minuuttia

0,5 l keitettyä basmati- tai jasmiiniriisiä (eli noin 2 dl raakaa riisiä)
6 iso valkosipulin kynttä
3 rkl öljyä
250 g broilerin suikaleita (mautamattomia ehdottomasti!)
1,5 l kanalientä (eli 1,5 litraa vettä + 3 kpl kanaliemikuutioita)
5 tl valkoviinietikkaa
5 tl sokeria
4 tl kalakastiketta (tai nestemäistä kalafondia)
2 kananmunaa

Tarjoiluun
silputtua kevätsipulia (jos löytyy, ei missään nimessä pakollinen)
Sweet Thai Chili -kastiketta


1. Keitä riisi kypsäksi, tai hyödynnä mahdollisesti edellispäiväinen ylijäänyt riisi tässä. Riisin määrä ei ole kiveen kirjoitettu - jos riisiä on jäänyt yli reilummin, voi keittoon huoletta käyttää vaikka litran verran keitettyä riisiä.
2. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet. Lämmitä öljy paistinpannulla ja paista valkosipulinkynsiä varovasti miedolla lämmöllä niin, että niistä tulee kullankeltaisia. Varo polttamasta! Siirrä syrjään odottamaan.
3. Laita ISOON kattilaan 3 kanaliemikuutiota ja 1,5 litraa vettä. Lämmitä kiehuvaksi ja sekoita jotta kanaliemikuutiot varmasti sulavat.
4. Lisää kiehuvaan kanaliemeen broilerisuikaleet ja sekoita niin että suikaleet irtoavat toisistaan. Keitä muutama minuutti niin että lihat kypsyvät.
5.Sekoita valkoviinietikka ja sokeri keskenään, ja lisää seos keittoon. Sekoita. Lisää keitoon myös paistetut valkosipulinkynnet, kalakastike ja riisi. Sekoita voimakkaasti niin että kaikki on tasaisesti sekaisin.
6. Riko munat erilliseen astiaan/lasiin. Vatkaa munien rakenne rikki esim. haarukalla.
7. Kaada kananmunat keittoon ohuena nauhana keittoa koko ajan vispilällä sekoittaen. Kananmunat siis suurustavat keiton.
8. Silppua kevätsipuli (jos sinulla sellaista on) erilliseen kulhoon tarjolle, kata pöytä ja kutsu ystävätkin syömään.
9. Tarjoile keittoa niin, että kulhon pohjalle saa jokainen ottaa haluamansa määrän kevätsipulia (jos sitä siis on), ja sen päälle kuumaa keittoa. Tämän jälkeen jokainen voi sitten vielä pirskotella Sweet Thai Chili -kastiketta oman annoksensa päälle haluamansa määrän.
10. Nauti!



Tämä keitto on ihan oikiasti älyttömän maukasta. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan!

2 kommenttia:

  1. Hei! Kokeilin tätä reseptiä kun vierailin vanhempien luona ja hyvää tuli!

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla että onnistui hyvin ja tykkäsitte. :)

    VastaaPoista