tiistai 26. maaliskuuta 2013

Hyvää huomenta - Britannian malliin!

Tuhti ja täyttävä ja herkullinen. Rauhallisen
viikonloppuaamun kuningas, kera maitoisen teen
ja F1-osakilpailun.

Aamiainen on päivän tärkein ateria. Itselläni se kuitenkin jää harmittavan usein syömättä. On muka liian kiire, tai sitten ei vain ole yksinkertaisesti nälkä. Mutta silloin tällöin oikein suunnittelen aamiaisen etukäteen, ja etukäteissuunnittelua tämä aamiainen vaatiikin: sen valmistus ei kestä ihan mahdottomia, mutta sen nauttimiseen on hyvä varata kunnolla aikaa. Kyseessähän on tietenkin englantilainen aamiainen.

Perinteisen englantilaisen aamiaisen juuret ylettyvät muutaman sadan vuoden taakse, teollisen vallankumouksen aikoihin. Silloin tämä runsas, rasvainen ja reilusti proteiinia sisältävä aamupala oli oivallinen tapa aloittaa päivä, jos joutui työskentelemään raskaassa ruumiillisessa työssä kuten kaivoksilla tai tehtailla - saihan siitä paljon energiaa. Raskaassa työssä myös kulutettiin paljon energiaa

Nykyään tiedetään, että ainakaan terveydellisesti englantilainen aamiainen ei todellakaan ole se paras päivän aloitus sen sisältämän runsaan liha- ja rasvamäärän takia. Eikä suurimmalla osalla ihmisistä työkään ole enää niin fyysistä kuin tuolloin. Toisaalta, eipä tätä ainakaan itsellä tulisi mieleenkään syödä mitenkään hirvittävän usein, sen verran tuhti annos se on.

Teetä tyylillä. Teemyssy/nukke on saatu
mummolta, joka on hankkinut sen Venäjältä. 
Silloin tällöin nautittuna englantilainen aamiainen on kuitenkin aivan loistava itsensä hemmottelukeino,
esimerkiksi rauhallisena viikonloppuaamuna, kun ei ole kiirettä minnekään. Minä tykkään nautiskella aamiaisen yhdessä Formuloiden seurassa: silloin kun osakilpailu ajataan aamulla Suomen aikaa, ja minä olen sopivasti kotosalla tv:n ääressä, on mielestäni aivan täydellinen hetki antautua tähän viettelykseen. Sitä paitsi kisaa seuratessa aamiainen tulee nautittua sopivan rauhallisesti napostellen, eikä pääse tulemaan sellaista ikävää ähkyä.

Englantilaisesta aamiaisesta on varmasti olemassa ihan yhtä monta versiota kuin on tekijääkin. Jopa aamiaisen kotimaassa on paljon alueellisia (Englanti/Irlanti/Wales/Skotlanti, ja vielä näiden sisälläkin alueellisesti) eroja siinä, mitä aamiainen pitää sisällään. Yleensä mukana on esimerkiksi paistettua pekonia, kananmunia, erilaisia makkaroita, papuja, sieniä ja paahdettua leipää. Lisäksi mukana saattaa olla vaikkapa tomaattia jossain muodossa, pannaria, skonsseja, munuaisia, perunaa ja niin edelleen. Myös tekotavoissa (siis siinä mikä valmistetaan ensin, ja millä lämmöllä, jne.) on paljon eroja. Oikeata ja väärää ei ole.

Senpä vuoksi aamiaista suunnitellessa ja kokatessa kannattaa muistaa, että tämä ruoka jos mikä on sellainen, missä saa itse soveltaa asioita omaan keittiöön, tarveaineisiin ja mieltymyksiin sopivaksi. Tässä on minun versioni tästä herkusta.


Englantilainen aamiainen

1 hlölle
Nam. Aamupalaan kuului myös marmeladilla sivelty
paahtoleipä, mutta ikävä kyllä se ehti kadota
parempiin suihin ennen kuvaussessiota.
Makkarana tällä kertaa ryynäri.

Valmistusaika: n. 15-25 minuuttia

1-2 makkaraa (itse tykkään käyttää veri- ja/tai ryynimakkaroita, ja/tai sitten oikeita lihamakkaroita lihakaupasta)
2-4 suikaletta pekonia
1 kananmuna
1 tomaatti
2 palaa (täysjyvä)paahtoleipää
pätkä tuorekurkkua
pala (hunaja)melonia
voita
marmeladia
suolaa & pippuria
(lusikallinen tai pari papuja tomaattikastikkeessa, jos niistä tykkää ja niitä sattuu kaapista löytymään)

mustaa irtoteetä (esim. Earl Grey, tai joku josta itse pidät), teekannu, maitoa, sokeria/hunajaa

1. Kiehuta ihan ensin vesi teetä varten vedenkeittimessä, kaada vesi teepannuun ja lisää teelehdet siivilässä. Laita teemyssyn alle ja jätä hautumaan 2-5 minuutiksi (tai mitä sinun teesi ohjeessa käsketäänkään).
2. Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Pannun kuumentumista odotellessa, viipaloi kurkunpätkä ja paloittele melonista pari sopivaa suikaletta. Lisää pekonisiivut . Paista kullanruskeaksi molemmin puolin. Nosta pekoni valumaan talouspaperin päälle ja pesaise pannu nopeasti.
Muista ottaa jossain välissä teestä teesiivilä pois, jottei teestä tule liian vahvaa. Laita teepannu takaisin odottamaan teemyssyn alle.
3. Laita pesty pannu ja toinen paistinpannu molemmat omalle hellalleen ja kuumenna pannut.
Pannujen kuumentumista odotellessa pilko makkarat paloiksi ja pilko tomaatti niin että sinulla on yksi puolikas ja toinen puoli renkaina.
4. Väännä toisen pannun hella nollille, ja lisää tähän pannuun kananmuna paistumaan (se paistuu jälkilämmöllä). Vähennä myös toisen pannun alla olevan hellan lämpötilaa keskilämpöön, ja lisää tähän pannuun tilkka öljyä, sekä makkaraviipaleet ja puolikas tomaatti (tomaatin leikkuupinta ylöspäin).
5. Paista makkaroita välillä käännellen pari-kolme minuuttia. Anna tomaatin olla tämän ajan rauhassa. Käännä sitten tomaatti leikkuupinta vasten pannua ja jatka kypsennystä 2-3 minuuttia. Muista käännellä makkaranpalasia tänäkin aikana.
(5.5 Jos sinulla on papuja, voit lämmittää ne mikroaaltouunissa, ne lämpeävät yhtä nopeasti kuin paahtoleipä.)
6. Laita leipäviipaleet paahtumaan, käännä tomaatti takaisin leikkuupinta ylöspäin. Mausta tomaatin leikkuupinta suolalla ja mustapippurilla, mausta samoin myös kananmuna.
7. Voitele leipäviipaleet voilla ja/tai marmeladilla ja kokoa kaikki aamiaisen osat lautaselle. Ota teetä isoon mukiin ja lisää maitoa ja sokeria/hunajaa. Nautiskele aamiainen hitaasti herkutellen, olostasi nauttien.


Jos tällä ei lähde nälkä, niin sitten en tiedä että millä lähtisi. Itselle ainakin tällainen päivän aloitus riittää pitkälle iltaan asti, ja illallakin tekee mieli vain jotain hyvin kevyttä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti