lauantai 11. toukokuuta 2013

Herkkujuoma Atlantin takaa

Herkullisen keltaisia sitruunoita. 

Ameriikan elokuvissa, sarjoissa, kirjoissa ja jopa sarjakuvissa (kuten vaikkapa kaikille tutussa Aku Ankassa) nautitaan aina juomaa nimeltä kotitekoinen limonadi. Etelävaltioiden naisihmiset tarjoavat sitä kesähelteillä vierailleen lasisessa kannussa jäiden kera, ja lapset myyvät sitä teidän varsilla pikku kojuissa ohikulkijoille. Nimestään huolimatta, tällä juomalla ei itse asiassa ole mitään tekemistä meidän limukoiden kanssa, vaan kyseessä on enemmänkin eräänlainen sitruunamehu.


Kotitekoisen limonadin reseptejä pyörii niin netissä kuin erilaisissa keittokirjoissakin enemmän kuin tarpeeksi - variaatioita siis löytyy. Yhtä ja ainoaa oikeaa ei ole. Itse tykkään tehdä tätä juomaa mahdollisimman yksinkertaisista tarveaineista, ilman mitään happoja ja muita hienouksia joita pitäisi apteekista lähteä metsästämään. Tämä on myös se kaikista perinteisin tapa tehdä tätä tällä nimellä kulkevaa juomaa. Resepti on lainattu pääosin  (siis omin muunnoksin) Canning Grannyltä.

Kannullinen valmista herkkujuomaa.
Tässä on siis sitruunajuomaa ameriikan malliin. Valmistusaineina ainoastaan sitruunat (raastettu kuori & puristettu mehu), sokeri ja vesi. On muuten ihan älyttömän hyvää jääkylmänä, ja kesäisenä hellepäivänä ihan takuuvarma hitti. Tämä on myös niin nopea ja helppotekoinen, että ennättää ihan hyvin vielä huomisen äitienpäivän juhlapöytään herkkujuomaksi.

Suosittelen kyllä lämpimästi, tämä on yksi henkilökohtaisista kotitekoisista juomasuosikeistani, jota tulee valmistettua säännöllisin väliajoin vuoden ympäri.

Sitruunajuomaa rapakon takaa

n. 1,2 litraa valmista tiivistettä
Valmistusaika: ~30 minuuttia


Tarvitset:
6 isoa sitruunaa (tai 7-10 pienempää)
7 dl sokeria
vettä

Säilytykseen:
2 kpl kuuden desilitran lasipurkkeja


Sitruunat kiehumassa. Muista raastaa tarvittava määrä
kuorta ennen kiehautusta!
Aloita juoman tekeminen sitruunoiden huolellisella pesemisellä: kuumaa vettä ja kova hankaus joko käsin tai juuresharjalla. Raasta sitten kuori 4 sitruunasta (tai viidestä, jos sitruunasi ovat pieniä).

Ota laakea kattila ja laita siihen vettä. Keitä vesi kiehuvaksi. Laita kiehuvaan veteen sitruunat, ja anna niiden kiehua minuutti tai kaksi. Jos kaikki sitruunat eivät mahdu kattilaan kerralla, ei hätää. Voit tehdä keittämisen vettä vaihtamatta myös kahdessa tai useammassakin osassa. Käytä reikäkauhaa apuna kun poimit sitruunat kuumasta vedestä. Nosta sitruunat pyyhkeen tai talouspaperin päälle odottamaan jatkoa. Älä missään nimessä kaada keitinvettä hukkaan, sitä tarvitaan myöhemmin.

Joku ehkä tässä kohtaa ihmettelee, että miksi sitruunat pitää keittää. Siihen on kaksikin syytä. Ensimmäinen, ja tärkein syy on se, että keittämällä sitruunoita hetki, niiden mehu irtoaa paremmin puristusvaiheessa. Tämä on tietenkin tärkeää, sillä mitä enemmän sitruunoista irtoaa mehua, sitä pienemmällä sitruunoiden kokonaismäärällä selviää. Toinen syy on se, että keitinliemestä saa juomaan lisämakua ja -väriä.

Valmista mehutiivistettä, tässä  kylläkin kuvausta
varten lasissa eikä lasipurkissa. 
Halkaise kiehautetut sitruunat ja purista niistä mehut. Tarvitset mehua noin 5 desilitraa. Itselläni tähän on yleensä riittänyt 6 isoa sitruunaa, mutta jos sitruunasi ovat pienempiä, niin kannattaa varata niitä enemmän. Jos puristamasi mehun seassa uiskentelee suuri määrä (kymmeniä) siemeniä, kannattaa niitä siivilöidä ainakin vähän vähemmäksi - muutama ei haittaa, mutta enemmän kuin kymmenen on jo liikaa, ne kitkeröittävät makua.

Ota keitinvedestä 5 dl ja laita se kattilaan (lopun keitinveden voit heittää pois). Laita kattilaan myös raastamasi sitruunankuori sekä sokeri. Keitä kiehuvaksi välillä sekoittaen niin, että sokeri liukenee. Kun seos kiehahtaa, lisää puristamasi sitruunamehu. Kiehauta uudelleen ja nosta kattila liedeltä.

Siivilöi mehutiiviste tiheän siivilän (tai harsokankaan) lävitse ja purkita pestyihin, kuiviin lasipurkkehin. Tästä määrästä tulee melko tarkalleen kaksi 6 dl:n purkillista. Anna jäähtyä, ja laita jääkaappiin. Tiiviste säilyy hyvänä ainakin pari viikkoa jääkaapissa.

Kun haluat sitruunajuomaa, sekoita tiivistettä veteen oman maun mukaan - itse tykkään yleensä laittaa 1 osan tiivistettä ja 5-6 osaa jääkylmää vettä sekä jääpaloja.


Huomioita/ideoita:

Puristetut sitruunanpuolikkaat jääkaappia raikastamassa.

 • Kaikkia puristettuja sitruunanpuolikkaita ei kannata heittää biojätteeseen ihan heti, vaan laittaa ne lautaselle ja lautanen jääkaappiin - ne poistavat jääkaapista hajuja ja raikastavat ihanasti, kun niiden antaa siellä olla päivän tai pari.
 • Tarjoillessa juomaa, voit laittaa mukiin/kannuun jääpalojojen lisäksi myös sitruunaviipaileita ja/tai tuoretta minttua. Molemmat sopivat erinomaisesti. 
 • Tällä ohjeella voit tehdä juomatiivistettä myös muista sitrushedelmistä: limeteistä, appelsiineista, klementiineistä jne. Tosin sokerin määrää kannattaa säätää hedelmän oman makeuden/happamuuden mukaan.
 • Ohjeen sokerin määrää voi säätää mieleisekseen sitruunoiden happamuuden mukaan. Jos sinulla on makeita sitruunoita, tarvitset vähemmän sokeria. 
 • Juomatiivistettä voi myös pakastaa, joko ihan purkissa tai vaikkapa jääpalapusseissa/muoteissa.
 • Luotettavalta taholta olen myös kuullut, että tämä sopii erinomaisesti erilaisten (kirkkaiden) alkoholien laimennukseen. 


4 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta! Tätä tekee mieli kokeilla. Varsinkin kesällä hyvä janojuoma on pakollista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain. Kannattaa tosiaan ehdottomasti kokeilla - etenkin kesällä hellepäivänä! :)

   Poista
 2. Nyt tuleekin vaihtelua kesäjuomiin, kun saan sitruunankin mukaan. Olen tehnyt kesäjuomaa vain viinimarjanlehdistä tai raparperista. - Kiitos ohjeesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :)

   Viinimarjanlehdistä tuleekin aivan ihanaa kesäjuomaa. Itselläni se on jäänyt tosin viime vuosina tekemättä, kun ei ole enää mustaviinimarjapensaita. Tänä vuonna asia onneksi kuitenkin muuttuu, kun saadaan mökille vihdoin sellainen hankittua!

   Toivottavasti tykkäät tästä sitruunajuomastakin. Itselläni se on tosiaan ollut kestosuosikki jo pitkään!

   Poista