keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Grillikauden avaus

Pitäähän kotitekoisessa kastikepurkissa
olla kotitekoinen etiketti! 

Grillaaminen on ihanaa, eikä grillikauden avajaisia voi mielestäni koskaan viettää liian aikaisin. Mitä väliä, vaikka ulkona on pakkasta ja luntakin on maassa vielä metri tai enemmänkin - aina on hyvä sää grillata (eikös näin sanota jo siinä Atrian mainoksessakin!)

Meillä on ruukattu viettää grillikauden avajaisia pääsiäisenä nyt jo useamman vuoden ajan. Tosin ei sentään avotaivaan alla, vaan mökin kesäkeittiön (tai meidän piireissä kotoisammin "kodan") lasiseinien suojassa, pahimmalta tuulelta ja tuiskulta piilossa, vaikkakin silti periaatteessa ulkotilassa. Samalla on sitten hyvä ottaa kota pois talviteloilta ja viritellä pääosin kesää varten valmiiksi.

Grillaaminen, tai amerikkalaisittain barbeque, BBQ, on siitä jännää puuhaa, että ihan jokaisella on varmaan siitä ne omat kikka kolmosensa ja tietyt rutiinit jotka on melkein joka kerta toistettava. Itse olen päässyt sinuiksi meidän mökin kaasugrillin kanssa oikeastaan vasta parin viime vuoden aikana, ja silloinkin pääosin ihan runsaasta toistosta johtuen. Grillaamisen oppiminen vaatii harjoittelua, siitä ei pääse mihinkään.

Mutta. Jo paljon ennen kuin opin oikeasti grillaamaan, opin tekemään erinomaisen BBQ-kastikkeen. Varmasti jokainen TV:n omistaja on nähnyt amerikkalaisia grillaamassa. Puuhahan tuntuu lähentelevän rapakon takana jonkinlaista kansallisurheilun meininkiä. Ja jokaisella itseään kunnioittavalla amerikkalaisella takapihan "grillimestarilla" näyttäisi olevan oma, reseptiltään enemmän tai vähemmän salainen (mutta joka tapauksessa ihan täydellinen, jos asianomaiselta kysytään) BBQ-kastike.

Mökin kesäkeittiö eli tuttavallisemmin "kota".
Tässä tosin vielä kokonaan talviteloilla,
vaan ei enää kauaa! 
Tämän minun reseptini kopioin lennosta useita vuosia sitten JIM-kanavalta. Kanava sattui olemaan avoinna kun istahdin TV:n ääreen, ja kastike kuulosti (ja näytti) niin hyvältä että en ehtinyt kauaa siinä istuskella - kuuntelin vain reseptin loppuun ja sitten syöksyin lähimmän kynän ja paperin ääreen ja yritin epäitoivon vimmalla muistaa kaiken. Tämä siis oli yksi niitä ruokaohjelmia, joissa reseptiä ei sen kummemmin katsojalle kerrota kirjoitetussa muodossa - ruokaa tekevä henkilö sen selittää ja se oli siinä sitten. Yritin myöhemmin katsella netistäkin ohjetta ohjelman nimen jne. avulla, mutta turhaan. Ohjelmalla ei ollut muuta kuin amerikkalaisen TV-kanavan sivustolla oma osionsa - ei siis virallisia kotisivuja, joten reseptiä ei sieltä löytynyt...ainakaan minä en sitä sieltä löytänyt.

Lähdin siis ensimmäistä kertaa BBQ-kastikkeen tekoon aavistuksen hataralta pohjalta miettien, että sainkohan nyt kuitenkaan reseptiä ihan kokonaisuudessaan muistiin. Mutta yrittänyttä ei laiteta, ja onnekseni huomasin että lopputulos oli maistuvaa - oli se sitten alkuperäinen kastike kaikkine aineosineen tai ei. Joten talletin kastikeohjeen hyvään talteen, ja sen jälkeen olen useaan otteeseen sitä tehnyt.

Tykkään tästä kastikkeesta kovasti sen vuoksi, että se on niin älyttömän monikäyttöinen ja mukautuva: sitä voi käyttää lihan marinointiin, lihan sivelyyn tai sitten tarjota valmiin lihan kanssa lisukkeena. Lisäksi, koska kyseessä on hyvin peruspaketti, kastiketta voi muunnella lähes loputtomiin ja varioida siitä itselleen mieleisen kokonaisuuden. Kun kastikkeen pakkaa nättiin lasipurkkiin ja tulostaa päälle kivan etiketin, niin tämä on myös oiva tuliainen ja vieminen vaikkapa kesämökkivierailulle tai grillijuhliin. Tuolla ylimmäisenä, ensimmäisenä tämän tekstin kuvana on tälle kastikkeelle itse tekemäni etiketti, jota voit halutessasi hyödyntää myös omaan purnukkaasi. Kuvathan suurenevat klikkaamalla.


Perusmallin BBQ-kastikkeen 
tarveaineet.

Amerikkalaistyylinen perusmallin BBQ-kastike

Valmistusaika: Aktiivinen: ~20-30 min., Passiivinen: n.30 min.

50 g laktoositonta (leivonta) margariinia
½ iso sipuli (tai 1 pieni)
3 valkosipulinkynttä
fenkolia
cayennenpippuria
3 dl fariinisokeria
3 dl paseerattua tomaattia
1,5 dl omenaviinietikkaa
1 tl Worcesterkastiketta


1. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Saavat olla erittäin pientä palasta.
2. Sulata voi paistinpannulla ja lisää sipuli- ja valkosipulipilke. Kääntele pari-kolme minuuttia (tarkoituksena on pehmentää sipuleita hieman, ei paistaa niitä - älä siis kuumenna paistinpannua liikaa).
3. Lisää fenkoli ja cayennenpippuri, maun mukaan mutta varovasti - molemmat ovat voimakkaita mausteita. Kääntele mausteita pannulla hetki - anna makujen aueta.
4. Lisää fariinisokeri sekä paseeratut tomaatit. Sekoita. Lisää omenaviinietikka ja Worcesterkastike ja sekoita tasaiseksi.
5. Anna hautua hiljalleen kuplien noin 25-30 minuuttia. Kastike on valmista kun puukapustaan jää siirappimainen kerros johon kestää vetää sormella viiva ilman että kastike heti rynnii peittämään tyhjän kohdan. Pidemmällä haudutusajalla kastikkeesta tulee vain paksumpaa, eli maun mukaan voi toimia.
6. Purkita pestyihin ja desinfioituihin lasipurkkeihin/pulloihin, tulosta etiketit ja nautiskele itse tai vie tuliaisiksi.

Puukapusta, siirappimainen kerros 
ja selvästi näkyvä, peittymätön 
viiva. → kastike on valmista.
Kuten sanottu, tämä on vain perusresepti. Se on hyvää ihan sellaisenaankin, mutta sitä voi käyttää myös oman varioidun kastikkeensa pohjana. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla myös erilaisia versioita kastikkeesta. Niinkin yksinkertainen lisä kuin suola & mustapippuri muuttavat kastikkeen ihan erilaiseksi. Vain mielikuvitus ja omat makunystyrät ovat tietenkin rajana, mutta esimerkiksi näitä voisi kokeilla:
- Tuore, raastettu inkivääri
- Chili (tuore tai kuivattu)
- Raastettu sitruunan- tai limenkuori
- Basilika
- Kanelitanko (vaikka useimmat mieltävätkin kanelin vain jouluun ja/tai leivontaan, ei kannata aliarvioida sen makua: se sopii hyvin myös muuhun maustamiseen!)


2 kommenttia:

  1. Kiva, näitä kastikereseptejä tullaan tarvitsemaan!
    Minäkin olen törmännyt näissä amerikkalaisissa resepteissä tuohon fenkoliin, ja nim.omaan näihin fenkolinsiemeniin (kokomaisina murskattuna tai jauhettuna). Itse olen käyttänyt niitä vain leivän mausteena :D Kokeilitko sinä siemeniä (missä muodossa)?
    Lisämausteena voisi kokeilla myös vaikkapa savun makuista paprikajauhetta.
    Oikein hyvää pääsiäistä, ja herkullisia grillaushetkia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä käytin siemeniä, nimenomaan kokonaisina. Ihan muutaman siemenen antamaan oman makuvivahduksensa. :)

      Hyvä idea tuo savunmakuinen paprikajauhe, varmasti sopii hyvin sekin!

      Poista