maanantai 25. maaliskuuta 2013

Hedelmäpommi


Kevättalvi - tuo ah, niin ihana aika vuodesta, jolloin kaiken maailman flunssat ja pöpöt riehuvat valtoimenaan ja joka puolelta kuuluu epämääräistä köhimistä, yskintää, aivastelua ja rykimistä. Olen aina ollut sitä mieltä, että flunssa kyllä tulee, jos on tullakseen: on ihan sama viettääkö päivänsä yksin omassa kotonaan neljän seinän sisällä vai koulussa tai työpaikalla lukuisten ihmisten ympäröimänä. Jos flunssakarma on sillä hetkellä huono, niin flunssahan iskee. Piste.

Flunssan hoitokeinohin en tässä puutu, sillä flunssan iskettyä on keinojakin monia. Toiset ovat parempia kuin toiset, ja onhan se ihmisestäkin kiinni että mikä tepsii itse kuhunkin. Mutta ei tästä asiasta tämän enempää.

Sen sijaan haluan sanoa sanani flunssan ennaltaehkäisystä. Kuten sanoin, olen sitä mieltä että toisinaan flunssaa ei estä yhtään mikään, mutta se ei suinkaan tarkoita sitä etteikö jotain voisi ainakin yrittää. Uskon nimittäin, että henkilökohtaisella vastustuskyvyllä on ihan varmasti paljonkin tekemistä sen kanssa, milloin flunssa iskee. Ja vastustuskykyähän voi parantaa esimerkiksi vitamiinien ja kivennäisaineiden avulla. Ja tässä onkin se aasinsilta, jota pitkin päästään tämän kirjoituksen itse aiheeseen.

Vitamiineja ja kivennäisaineitahan on varmasti ihan jokaisessa lähikaupassa nykyään tarjolla hyllymetreittäin erilaisten lisäravinne purkkien ja putkiloiden muodossa. Ikävä kyllä ainakin minun kohdallani on usein käynyt niin, että vaikka purnukan olisinkin saanut kotiin hankittua, niin se yleensä alkuinnostuksen jälkeen on jäänyt pyörimään tyhjänpanttina ja unohdettuna jonnekin öö-mappiin useaksi vuodeksi...kunnes se sitten taas putkahtaa jostin esiin ja joutuu apteekin kautta kierrätettynä lisäravinteiden hautausmaalle. Mitä rahantuhlausta!

Appelsiineja ja banaaneja. Ja huomatkaa upea vanha
talousvaaka, jonka sain mummolta kaapin kätköistä!
Entäs sitten tuoreet hedelmät ja vihannekset? Niitähän mainoksessakin sanotaan luonnon omaksi lääkekaapiksi. Erinomaisia vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä nekin ovat, mutta usein etenkin hedelmät jäivät minulla syömättä, vaikka niitä kuinka kotiin ahkerasti kiikutinkin - kilon appelsiinipussista meni yli puolet suoraan kierrätykseen, ja banaanitertustakin tuli usein syötyä vain yksi tai kaksi banaania ennen kuin ne pilaantuivat ja oli heitettävä pois. Aina oli muka liian kiire kokata niistä jotain, ja paljaana ne eivät maistuneet, ainakaan usein. Tyhmää tuhlausta mielestäni, joten hedelmät saivatkin usein jäädä suoraan kaupan hyllyille ihan suosiolla.

Kaikki kuitenkin muuttui muutama kuukausi sitten, kun vanhempani olivat vierailulla ja jättivät lähtiessään keittiööni pari banaania ja muutaman appelsiinin. Muistan jo heti heidän lähdettyään ajatelleeni että hohhoijaa, tuossa nuo nyt taas seisovat seuraavat päivät tyhjän panttina, kunnes heitän ne roskiin kun en kuitenkaan saa niitä syötyä. Ja näin melkein kävikin.

Olin jo heittämässä hedelmiä biojätteeseen, kun silmiini osui jonkun muun ruoan jäljiltä pöydälle pyörimään jääneeseen tehosekoittimeen...ja sain idean. Ideasta syntyi lopulta niin herkullinen juoma, että tämän jälkeen kotoani on usein löytynyt nimenomaan appelsiineja ja banaaneja - ihan vain tätä juomaa varten. Se sopii aamu-, väli- ja iltapalaksi, vie hyvin nälän ja sisältää ihan takuuvarmasti paljon hyviä vitamiineja ja kivennäisaineita.

Mikään uusi keksintöhän tämä ei varmasti monellekaan ole, mutta minun maailmani se mullisti. Pienellä vaivalla, ja käytännössä nolla-ajassa syntyy jotain uskomattoman ihanaa. Ja etenkin näin flunssa-aikana ei varmasti tee pahaa esimerkiksi aloittaa aamuansa vähän terveellisemmin, hedelmäisten vitamiinien voimalla!

Aurinkoisen värinen ja -makuinen juoma
piristää takuuvarmasti!

Smoothie (:n tapainen hedelmäjuoma)

1 iso annos
Valmistusaika: 2-3 minuuttia

1 banaani
1 appelsiini
loraus rasvatonta maitoa*
muutama** jääpala

Kuori banaani ja appelsiini, paloittele ne hieman pienemmiksi, laita yhdessä kaikkien muiden ainesten kanssa tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi juomaksi. Myös sauvasekoittimella saa varmasti ainekset tarpeeksi hienojakoiseen muotoon.
Nauti välittömästi.

*Oman maun mukaan riippuen siitä miten nestemäistä haluat lopputuloksesta. Itse käytän yleensä 1-2 dl (jolloin lopputuloksena on noin 0,5l juomaa.)

**Yleensä 2-4 on sopiva määrä jäähdyttämään juoman - se kun on ehdottomasti parempaa kylmänä!


Muita huomioita/vinkkejä:

  • Mikä tahansa maito luonnollisesti käy korvaamaan rasvattoman maidon. Käytä sitä mitä kaapista löytyy.
  • Myös maitojauheesta tehty maito sopii aivan hyvin.
  • Hieman vähemmän terveellisen (mutta varmasti maukkaan) vaihtoehdon saa, jos mukaan sujauttaa lohkareen vaniljajäätelöä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti