Yksinkertaiset raaka-aineet, maukas lopputulos. ♥ Nakkikeitto. |
Maukkaaseen lopputulokseen ei välttämättä aina tarvita kymmeniä hienoja ainesosia ja eksoottista
maustekirjoa. Joskus se kaikkein simppelein on myös sitä kaikkein parasta. Hyvinkin yksinkertaisista raaka-aineista voi saada aikaiseksi jotain uskomattoman hyvää. Nämä seikat ja mentaliteetit kun pitää mielessä, ja yhdistää ne suomalaiseen arkiappeeseen, niin saadaan minunlaiseni nakkikeitto.
Nakkikeitto on ihanan arkinen kotiruoka. Se on maukasta ja valmistuu nopeasti. Kaiken lisäksi keitto syntyy hyvin vähistä raaka-aineista, ainakin minun reseptilläni. Siinä on nimittäin nakkeja. Paljon nakkeja. Ja lisäksi perunoita. Eikä sitten paljon muuta. Kuten sanottua: hyvin yksinkertaista.
Tokihan mikään ei estä nakkikeittonkaan lykkimästä mukaan jos jonkinsortin vihannesta ja kasvista, mutta mielestäni tämä keitto ei niitä tarvitse. Nakkikeitto nakkikeittona - jos haluaa kasviskeittoa niin sitten voi tehdä ihan sitä (vaikkapa ihanaa kesäkeittoa, tuoreista kasviksista tehtynä se on aivan superhyvää! Mutta palaan tähän ehkä joskus tulevaisuudessa).
Suuruste. Tavallaan. |
pikapuurohiutaleetkin sopia, mutta en uskalla luvata kun en ole niitä koskaan kokeillut. Joka tapauksessa keittoa suurustetaan puurohiutaleilla vähän. Lientä ei ole tarkoitus saada paksuksi sen avulla, vaan ainoastaan vähän sakeuttaa sitä, ja tasata ja "boostata" makuja.
Mittaan hyvin harvoin nakkikeittoni tarveaineita. Käytän yksinkertaisesti käsillä olevia ja niin paljon kuin hyvältä sillä hetkellä tuntuu. Nesteen määrä on helppo sopeuttaa perunoiden määrän kanssa, ja nakkeja voi silmämääräisesti laittaa "sopivasti". Alla on kuitenkin jonkinlainen perussetti, tosin kannattaa muistaa omat mieltymykset.
Nakkikeitto Tessan tapaan
n. 4 henkilölleValmistusaika: ~ 30 minuuttia
Tarveaineet:
n. 10 kpl keskikokoisia perunoita
1 pkt (450 g) kuorettomia nakkeja
n.1 l vahvaa lihalientä
0,5 dl puurohiutaleita
loraus öljyä
n. 20 kpl kokonaista mustapippuria (tai maun mukaan)
(tarvittaessa hieman suolaa)
Tapani paloitella perunat. Toimii ainakin keitoissa! |
- Kuori ja paloittele perunat. Minä paloittelen aina omat perunani keittoruokiin tuon oikealla olevan kuvan tavoin. Tulee juuri sopivan kokoista palasta, joka mahtuu hyvin ruokalusikkaan.
- Laita perunapalat kattilaan ja laita vettä niin paljon että perunat peittyvät kokonaan, noin litran verran yleensä tähän määrään perunoita. Lisää lihaliemijauhe tai -kuutiot pakkauksen ohjeen mukaan käyttämällesi nestemäärälle + vähän extraa jotta liemestä tulee vahva. Lisää mustapippurit. Laita kansi päälle ja hellalle kiehumaan.
- Perunoiden kypsymistä odotellessa paloittele nakit. Laita paistinpannulle tai kasarille loraus öljyä ja paista nakit öljyssä kauniin ruskeaksi. Siirrä odottamaan.
- Kun perunat ovat lähes kypsiä (n. 10 minuutin kiehumisen jälkeen), lisää puurohiutaleet koko ajan sekoittaen. Anna kiehua vielä n. 5 minuuttia.
- Lisää nakit keiton päälle ja sekoita. Laita kansi taas päälle ja anna makujen tasaantua muutama minuutti.
- Sekoita ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa vähän suolaa.
- Nauti!
Vinkkejä/huomioita:
Eräänlainen kasvisversio. |
- Jos kotonasi on samalainen "kasvissyöjä" kuin meillä toisinaan (siis ei syö makkaraa/lihaa, mutta esim. lihaliemi yms. ei haittaa), niin tästä saa helposti vähällä vaivalla samalla ruoan myös ko. kasvissyöjälle. Nimittäin. Samalla kun laitat keiton keittymään, paloittele kesäkurpitsasta n. 0,5-1 cm siivuja ja pistä ne leivinpaperin päälle pellille. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja suolaa sekä haluamiasi mausteita (esim. cayennenpippuria, mustapippuria, paprikaa), käännä kesäkurpitsat ja toista oliiviöljy + mausteet. Paahda uunissa n. 200 C asteessa 20-30 minuuttia, tai kunnes ovat saaneet vähän väriä pintaan. Kasvissyöjä ottaa keitosta perunoita ja lientä (ts. kiertää nakit), ja lisää päälle paahdettuja kesäkurpitsapaloja.
- Jos ehdottomasti haluaa jotain kasvista keittoon, suosittelen lämpimästi sipulia. Kuoritut ja pilkotut sipulit laitetaan keittymään kattilaan yhtä aikaa perunoiden kanssa!
Kuvia valmistuksesta (suurenevat klikkaamalla):
Tarveaineista tärkeimmät. |
Kuoritut perunat. En omista kuorimaveistä, käytän aina juustohöylää. |
Kuoritut ja osittain paloitellut perunat. |
Tapani paloitella perunat. Toimii erinomaisen hyvin ainakin keittoruoissa. |
Perunat, vesi ja lihaliemi (jälkimmäinen jauheen muodossa.) |
Perunat, vesi, lihaliemi ja pippurit. Rakastan mustapippureita, siksi niitä on runsaasti. |
Kansi päälle ja kiehumaan. |
Operaatio nakkien paloittelu. |
Öljy, nakit ja pannu. |
Valmiita nakkeja, nam. |
Kaurahiutaleita ja -leseitä. Minun tapani suurustaa nakkikeitto. |
Suurustettu, nakkeja odottava keitto. |
Nakitkin mukana. Melkein valmista. Vielä pieni tovi makujen tasaamista. |
Valmis keitto tarjolla. Huomatkaa Kärpät-tuoppi. Vaahtosammuttimen korkuisesta olen ollut joukkueen fani. :) |
Eräänlainen kasvisversio nakkikeitosta. Eli nakkikeiton perunat ja liemi, lisättynä paahdettua kesäkurpitsaa. |
Nakkikeitto on minunkin suosikkiruokia ja sen kyllä tunnistaa kans nakkien määrästä. Laitan omaan soppaani pakasteesta keittojuureksiakin runsaasti makua antamaan ja sitten lautaselle lisään myös aina tuhtin lorauksen ketsuppia. Ketsuppi tekee aivan ihmeitä nakkikeiton maulle (pelkästään hyvässä) ja samalla sakeuttaa lientä paremmin lusikassa pysyväksi :-)
VastaaPoista