lauantai 1. helmikuuta 2014

Pienellä budjetilla

Toisinaan lompakon nyörit on pakko vetää varsin tiukalle. Rahaa ei vain yksinkertaisesti ole, ja kuitenkin haluaisi syödä hyvin ja jopa terveellisesti. Makarooni ja riisi eivät enää maistu ja jauhelihakin alkaa pursuta korvista. Tämä lienee varsin tuttu skenaario ainakin useimmille opiskelijoille - ainakin allekirjoittanut on useammankin tällaisen hetken elämässään kokenut.

Broileriohrattoa.

Kehittelin tämän hyvin yksinkertaisen ja edullisen, mutta kuitenkin varsin terveellisen reseptin nimeonmaan ollessani opiskelija. Mutta resepti on sen verran maukas ja muutenkin hyvä, että se on pysynyt kokkauslistallani myös tiukkojen aikojen jälkeen (tai niiden välissä, on ehkä oikeammin sanottu!)

Laskeskelin joskus, että yhden ison pannullisen (josta yksi henkilö syö 2-4 kertaa, riippuen nälästä!)  hinnaksi tälle ruoalle tulee normaalihinnolla pyöristettynä noin 3 euroa...ja jopa reilusti sen alle jos sattuu löytämään broileri punaisella hinnalla tai muuten tarjouksesta. Jos broilerin saa eurolla, jää ruoan hinnaksi alle kaksi euroa. Eli todellakin edullisesta ruoasta on kyse.

Mitä tämä ruoka sitten on? Broileriohrattoa. Ohratto on kuin risottoa, mutta se on tehty riisin sijaan ohrasta.

Ohraa ei kannata missään nimessä säikähtää raaka-aineena, jos se on ennestään tuntematon. Ohra on maukasta sekä halpaa. Lisäksi ohra on terveellistä. Se sisältää beetaglukaania, jolla on kolestrolia alentava vaikutus (esim. ihan tuore Hesarin juttu kertoo tästä lisää). Ohraa voi käyttää periaatteessa kaikkeen mihin riisiäkin. Kaupassa kannattaa muistaa ostaa esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita, sillä ne kypsyvät kokonaisia ohrasuurimoita huomattavasti nopeammin (eikä niitä tarvitse esikypsyttää!)

En tiedä teenkö ohrattoa "oikein" eli kaikkien taiteen sääntöjen mukaan...sillä teen sitä niin kuin opin aikoinaan tekemään risottoa. Mutta näin olen ohrattoakin vuosikaudet tehnyt, ja hyvää tulee, joten miksi sitä muuttamaan.

Ennen itse reseptiä on vielä pakko sanoa, että vaikka olen yleensä sitä mieltä että kaikki liha pitäisi ostaa maustamattomana, niin kyllä näillä valmiiksi marinoiduillakin tuotteilla voi toisinaan vähän oikoa - varsinkin kun nimeonmaan niitä yleensä löytää punaisella hinnalla. Myös tuoreita kasviksia tykkään käyttää pakastekasvisten sijaan niin usein kuin mahdollista, mutta...helppo on helppoa. :)

Joten tässäpä teille, broileriohrattoa Tessan tyyliin:

Broileriohratto porisemassa.

Broileriohratto

2-4 hengelle
Valmistusaika n.30-45 min

1 pak (n. 250-300g) hunajamarinoituja broilerisuikaleita
1 pss keittojuureksia (pakaste)
3 dl rikottuja esikypsytettyjä ohrasuurimoita
3 kanaliemikuutiota
1,5 l vettä


1. Laita vesi ja kanaliemikuutiot kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi (ja varmista että kanaliemikuutiot ovat liuenneet). Kun liemi on valmista, laske hellan lämpötila ihan pieneksi ja jätä kuuma liemi odottamaan.

2. Liemen kuumentuessa, ruskista broilerisuikaleet isossa wokkipannussa tai pinnoitetussa kasarissa. 

3. Kun broilerit ovat kypsiä, lisää joukkoon jäiset keittojuurekset ja sekoita. Lisää joukkoon myös rikotut ohrasuurimot ja sekoita jälleen. 

4. Lisää pari kauhallista kanalientä broileri-kasvis-ohraseokseen. Sekoita. Anna seoksen poreilla ja liemen imeytyä rauhassa lähes kokonaan, ja lisää sitten kauhallinen lisää lientä ja sekoita. Anna jälleen poreilla ja imeytyä lähes kokonaan, ja lisää jälleen kauhellinen ja sekoita. Jatka näin, kunnes ohrat ovat kypsiä (selviää maistamalla) ja viimeinen liemikauhallinen on imeytynyt. Koostumus pitäisi olla risottomainen. 

5. Nauti!Huomioita/ideoita:

  • Reseptiä on helppo muunnella. Saat jauhelihaohrattoa korvaamalla broilerit jauhelihalla ja kanaliemen lihaliemelle, ja tonnikalaohrattoa korvaamalla broilerin tonnikalalla.
  • Kasviksia voi myös vaihdella. Herne-maissi-paprika/porkkana toimii myös hyvin, kuten muutkin seokset. Tottakai tuoreitakin kasviksia voi käyttää.


Valmistuvaihekuvia:

Kanaliemi
Ruskistetut broilerisuikaleet

Broileri ja keittojuurekset.
Broileri, keittojuurekset, ohra
Liemen kanssa porisemassa.
Valmista ohrattoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti