sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Pientä naposteltavaa

Naposteluruokaa parhaimmillaan!
Syksy on kaikenlaisten illanistujaisten ja muiden tapaamisten ja kokoontumisten aikaa. On uusien
harrastusryhmien tutustumisiltoja, Halloweenia, pikkujouluja ja vaikka mitä muita. Ihmiset kokoontuvat yhteen, ja yleensä näissä kokoontumisissa on mukana jollain tapaa jonkinlainen syötävä ja juotava.

Itse pidän epävirallisemmista tilaisuuksista, sellaisista joissa kokoonnutaan jonkun kotiin tai johonkin yhteiseen tilaan, ja jokainen tuo jotain naposteltavaa mukanaan kaikille tarjoiltavaksi - tai sitten on sovittu että illan emäntä tai isäntä hoitaa tarjoilupuolen. Joka tapauksessa tällaiset tilaisuudet ovat luonteeltaan sellaisia, että tarjoiltavan ruoan pitää olla mukana kuljetettavaa. Se on helppo siis viedä juhlapaikalle JA se on myös helppo juhlapaikalla vieraiden syödä käyskennelessään ja seurustellessaan. Se on naposteluruokaa.

Yksi suosikkiviemisistäni tällaisiin tilaisuuksiin on jo vuosia ollut pizza, itse tehtynä tietenkin. Reilu vuosi sitten kuitenkin törmäsin netin syövereissä ideaan, jota oli pakko kokeilla - eikä paluuta ole ollut. Tämä tarjottava on nimittäin vielä pizzaakin kätevämpää, ja sitä on helpompi valmistaa pienempiäkin määriä - vaikkapa eri ruoka-allergikoille tai esim. vegetaristeille omansa.

Kyseessä oleva naposteluruoka on tortillapizzaset. Käytännössä siis pienet tortillakupposet erilaisilla pizzatäytteidenkaltaisilla täytteillä. Tortillakupposten valmistus on erinomaisen helppoa, sillä minkäänlaista leivonta- tai ruoanlaittotaitoa ei tarvita. Ainoa, mitä tarvitaan on vähän kärsivällisyyttä - tämän naposteltavan valmistus kun on lähinnä käsin näpräämistä.

Tortillapizzasia kannattaa varata reilusti, sillä ne ihan oikeasti ovat niin hyviä, että ihmiset syövät niitä huomaamattaan. Ne käyvät myös illanistujaisten ainoaksi suolaiseksi tarjottavaksi, sillä niiden variointimahdollisuus on loputon, ja samalla tekovaivalla saat helposti vaikkapa viidenlaisia pizzasia - jokaiseen makuun jotakin. Suosittelen kokeilemaan!


Tortillapizzaset

Tarveaineita
32 kpl
Valmistusaika n. 45 min

Tarveaineet:
1 pak (= 8kpl) isoja vehnätortilloja
n. 250 g juustoraastetta (tai oman maun mukaan)
n. 1,5 dl tomaattikastiketta (ks. ohje alta)
haluamiasi täytteitä, esim.
1 prk tonnikalaa
pepperonimakkaraa siivuina

Muffinssipelti

Tomaattikastikkeeksi voit käyttää pelkästään ketsuppia, omaa lempipizzakastikettasi tai tehdä esim. seuraavanlaisen kastikkeen:

Tomaattikastike pizzan/pizzasten päälle:
1 prk tomaattipyrettä
n. 1 dl ketsuppia
1 rkl oreganoa tai basilikaa
1 rkl viinietikkaa (mikä tahansa käy)
1 tl sokeria
suolaa
mustapippuria
(valkosipulia maun mukaa joko jauheena tai tuoreena murskana)
(tarvittaessa vettä tai ananasmehua)



 1. Laita uuni lämpenemään 200 C asteeseen.
  Muffinssipellin hyötykäyttöä.
 2. Valmista ensin tomaattikastike. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset tasaiseksi seokseksi. Lisää tarvittaessa ananasmehua tai vettä pienissä erissä, jotta saat kastikkeesta vähän juoksevampaa. Kastike saa kuitenkin olla melko paksua. Laita kastike jääkaappiin vetäytymään.
 3. Ota tortillat pakkauksestaan ja leikkaa niistä sopivankokoisella ympyränmallisella muotilla ympyröitä. Muotiksi käy mikä tahansa n. 8 cm halkaisijaltaan oleva, teräväreunainen esine. Esim. säilykepurkki tai juomalasi. Yhdestä tortillasta tulee neljä ympyrää, kahdeksan tortillan pakkauksesta siis yhteensä 32.
 4. Valmistele täytteet. Paloittele pepperonisiivut pieniksi paloiksi. Avaa tonnikalapurkki ja valuta neste pois. 
 5. Painele 12 kpl tortillaympyröitä muffinssipellin aukkoihin, yksi kuhunkin. 
 6. Levitä paineltuihin ympyröihin tomaattikastiketta reiluhkosti. 
 7. Levitä tomaattikastikkeen päälle haluamasi täytteet. Kupit ovat niin pieniä, että suosittelen käyttämään ainoastaan yhtä tai maksimissaan kahta täytettä per pizzanen, juuston lisäksi tietenkin. Voit myös varioida oman mielen mukaan laitatko täytteet juuston alle vai päälle. Itse tykkään laittaa esim. pepperonin juuston päälle, mutta tonnikalan aina alle. 
 8. Kun olet täyttänyt kaikki tortillat, nosta muffinssipelti uuniin. Paista pizzasia 10-12 minuuttia, tai kunnes juusto kuplii. 
 9. Nosta pelti uunista, odota minuutti ja nostele tortillakipposet pois pelliltä. 
 10. Toista kohtia 5-9 kunnes olet paistanut kaikki tortillaympyrät. 
 11. Nauti heti, tai laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Tortillapizzaset maistuvat erinomaisilta myös kylminä!



Vinkkejä/huomioita:

 • Varioi täytteitä mielesi mukaan. Esimerkiksi kinkku, paprika, sipuli ja kebabliha sopivat erinomaisesti. Vain mielikuvitus on rajana. Ei kuitenkaan kannata käyttää kuin korkeintaan 2 täytettä kerrallaan.
 • Tortillasta jää ympyröiden leikkauksen jälkeen reunapalasia yli. Älä heitä näitä palasia roskiin, vaan laita tiiviiseen pussiin ja käytä ne muutaman päivän sisällä hyödyksi. Palaset voi käyttää vaikkapa tortillalasagnen tai quesadillan tekoon.



Kuvia valmistusvaiheista:


Tarveaineet.
Ympyröiden leikkausta, itsellä
parhaaksi leikkuvälineeksi
osoittautui metallinen mittakuppi.













Leikotut tortillaympyrät.
Muffinssivuoka hyötyökäyttössä.
Muista painaa tortillaympyrät
ihan kunnolla pellin reikiin.













Tomaattikastiketta sopivan
reilusti, tai oman maun mukaan. 
Päälle omia lempitäytettä tai
kahta, sekä tietenkin juusto-
raastetta.  Sitten uuniin.














Juuri uunista tulleet herkkupalat.
Tässä kannattaa antaa jäähtyä
hetkisen. 
Tarjolla tortillapizzasia.
Kannattaa kokeilla!











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti