sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Aasian makuja

Herkkuruokaa!
Olen aina rakastanut kiinalaista ruokaa, ja ravintoloissa herkkuani eivät ole ainoastaan ne ihanat lämpimät kastikkeet joita riisin lisäksi tarjotaan, vaan myös alkuruokana syötävä maukas kaalisalaatti. Joskus lukioaikoina yritin kyseisen salaatin ohjetta metsästää, mutta silloin sitä en onnistunut käsiini samaan, joten pääsin herkkua syömään vain hyvin harvoin...ja tyydyin siihen.

Jokunen vuosi sitten etsin erästä amerikkalaistyylistä ateriakokonaisuutta varten netin syövereistä erilaisia kaalisalaatin, eli coleslawn ohjeita. Löysin toki coleslaw'han lukuisia erilaisia reseptejä, mutta parhaiten tästä etsintäsessiosta jäi kuitenkin takaraivoon nakuttamaan vahingossa bongattu marinoidun kaalisalaatin ohje. Se nimittäin kuulosti äkkiseltään hyvinkin paljon juuri sellaiselta, jota kiinalaisissa ravintoloissa tarjotaan.

Resepti jäi ihan oikeasti kummittelemaan mieleeni niin pahasti, että ei mennyt viikkoakaan kun minun oli lopulta ihan pakko sitä kokeilla. Ja voin sanoa, että olin myyty. Näinkö yksinkertaista tämän herkun tekeminen olikin!? Jaksan yhäkin hämmästellä sitä, kuinka monesti niin kovin yksinkertaisista aineista saadaan aivan älyttömän maukkaita kokonaisuuksia, kun ne vain osataan yhdistää oikein. Ja tämä tietysti pätee moneen muuhunkin ruokaan kuin tähän kaalisalaattiin.
Ykinkertaiset ainekset, maukas kokonaisuus.

Löysin tämän ihanan salaatin reseptin alunperin Limepippurin blogista. Olen kuitenkin itse jo vuosikausia tehnyt salaattia pienellä muutoksella alkuperäiseen; korvaan nimittäin paprikan ananaksella. Muutoin olen kuitenkin ollut hyvinkin uskollinen alkuperäiselle reseptille.

Minä syön kaalisalaattini usein ihan paljaaltaan (ihan oikeasti, olen sen suuri fani!), mutta se sopii myös erinomaisesti alkupalaksi, tai lisäkkeeksi vaikka mille ruoalle. Salaattia on helppo tehdä kerralla isompikin määrä, ja se säilyy jääkaapissa hyvänä noin viikon verran. Esimerkiksi juhlia varten ajateltuna tämä salaatti on ihanteellinen sen vuoksi, että sen voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen juhlia maustumaan, ja sitten vain nostaa esille juhlapäivänä.  Huonona puolena sitten on se, että juuri senhetkisen mielihalun tyydyttämiseen tästä ei ole, sillä salaatin pitää antaa marinoitua ehdottomasti vähintään yön yli.

Kasvissilppua, kerroksittain. 

Marinoitu kaalisalaatti

1 iso kulhollinen
Valmistusaika: Aktiivinen ~ 20 min, Passiivinen ~ vähintään 12 h

Tarvitset:
1 kg valkokaalta
2 kpl porkkanoita
2 kpl keltasipulia
1 prk ananaspaloja omassa mehussaan

Marinadiin:
1 dl sokeria
1 dl omenaviinietikkaa
2/3 dl öljyä
1/2 tl suolaa
mustapippuria rouhittuna (maun mukaan)


  1. Viipaloi kaali ohuiksi viipaleiksi (muista poistaa keskiosan kova kanta!). Kuori ja raasta porkkanat sekä kuori ja viipaloi sipulit. Valuta ananaspaloista mehu pois (ja juo se, se on hyvää!)
  2. Yhdistä salaatin ainekset isossa kulhossa ja sekoita hyvin.
  3. Valmista marinadi: mittaa kaikki marinadin ainekset kattilaan tai paistinpannulle ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä pari minuuttia ja kaada kaaliseoksen päälle.
  4. Sekoita huolellisesti.
  5. Peitä kulho tuorekelmulla tai kannella ja nosta jääkaappiin marinoitumaan. Anna marinoitua vähintään yön yli (12 tuntia), mielellään 1-2 vuorokautta. Käy sekoittamassa salaattia muutaman kerran marinoitumisen aikana.
  6. Tarjoa lisäkkeenä tai alkuruokana, tai syö sellaisenaan. Säilytä ylijäämä jääkaapissa. Salaatti säilyy hyvänä noin viikon.


Valmistusvaihekuvia (kuvat suurenevat klikkaamalla):

Tarveaineita leikkuulaudalla.
Silputut/raastetut kasvikset.


Sekoitetut tarveaineet. Nyt puuttuu enää liemi.

Liemen alkutilanne. 

Valmista on, nyt vain kasvisten päälle.

Kasvikset ja liemi, ja kunnon sekoitus.

Jääkaappiin menossa, makustumaan!

Valmis ihanuus!


3 kommenttia:

  1. Hei, minulla on blogissani sinulle haaste :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos haasteesta, siihen on nyt vastattu: http://tehdytjatuunatut.blogspot.fi/2014/04/haastetta-kehiin.html

    VastaaPoista
  3. Pitkään olen etsinyt sopivaa reseptiä ensikokeiluun, ja tässä se on! Täällä suuntaus on myös sama, paprikat korvataan jollain muulla. Valmistusvaihekuvista erityinen lisämaininta, mahtavaa että olet jaksanut nähdä tuon lisävaivan! Kiitos erittäin paljon, oikein hyvää vuoden jatkoa!

    VastaaPoista