torstai 21. maaliskuuta 2013

Ei niin perinteinen "riisisuklaa"



Eräänä myöhäisiltana ei niin kovin kauan sitten, alkoi tehdä vietävästi mieli jotain karkkia. Mieluiten suklaista sellaista. Kotoa ei tietenkään löytynyt minkäänlaista valmista helpotusta tähän asiaan, joten hetken asiaa pohdittuani päätin että voisin kokeilla tehdä jotain pikaista ihan itse.

Mieleen nousi heti kuva lapsuudesta ja ainakin silloin kovin herkullisista riisisuklaamakeisista. Muttamutta. Netin syövereitä hetken selailtuani, Googlea apuna käyttäen huomasin, että joka ikisessä reseptissä mukana oli kookosrasvaa.

Oikeasti. Kuinka monelta löytyy kookosrasvaa jääkaapista perustarpeena? Ei minulta ainakaan. Mikä siis neuvoksi? Noh, ajattelin että josko testailisin hieman ilman kookosrasvaa, ihan pieninä annoksina - eihän tässä nyt kuitenkaan mitkään superkalliit tarveaineet olleet kyseessä: jos sattuisi täysi susi kokeilusta tulemaankin, niin taloutta se ei kaataisi. Joten ei kun keittiöön.

Kaivelin kaappeja ja otin esiin tomusokerin, margariinin (Oivariini), kaakaojauheen ja sitten aloin penkomaan kaapeistani riisimuroja. Niitä piti olla. Ihan varmasti piti. Mutta eipä vaan ollutkaan. Löysin kyllä vaikka mitä muita muroja: maissihiutaleita, Quackereitä ja myslejä mutta riisimuroja ei ollut. Hetken olin jo luovuttaa homman tähän. Riisimurot kun kuitenkin yleensä ovat riisisuklaan perusaineosa. Mutta. Päätin kuitenkin kaivella vielä vähän lisää kaappeja ja löysinkin varsin mielenkiintoisen muropaketin: hunaja-Cheerioseja, joihin olin vielä näköjään ympännyt sekaan toisen muropaketin, Honey Puffsin, jämät. Hetken asiaa mietittyäni päätin, että tämä varsin erikoinen sekoitus voisi vaikka toimiakin riisimurojen korvikkeena. Joten ei kun kokeilemaan.

Aloitin varsin varovasti ja hyyyyvin pienillä määrillä (teelusikallisilla), sekoittelemalla niitä yhteen, ja kokeilemalla eri yhdistelmiä. Jossain vaiheessa otin perustarvikkeiden lisäksi mukaan (vaniljalla maustetun) hunajan ja vähän myöhemmin myös vaniljajauheen. Tässä vaiheessa aloin olla jo varsin tyytyväinen makuun, joten nyt tarvitsi enää keksiä oikeat suhteet ja muutenkin sopiva annostus.

Tässä siis on lopullinen tuotos, riisisuklaan tapainen makeinen, joka ei vaadi kookosrasvaa. Ainakin itse tykkäsin lopputuloksesta, ja aion varmasti tehdä uudestaankin.




Suklainen muromakeinen

n. 25-30 kpl
Valmistusaika: Aktiivinen: ~ 5 min, Passiivinen: 2h →

2,5 rkl margariinia tai voita

2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1,5 rkl hunajaa (maustettua tai maustamatonta)
1 rkl tomusokeria
1 maustemitta vaniljajauhetta (tai ripaus/oman maun mukaan - voi jättää poiskin tai korvata sopivalla määrällä vaniljasokeria)
n. 4 dl (hunaja- tai riisi)muroja

Tee näin:

1. Yhdistä kattilassa kaikki muut aineet paitsi murot.
2. Lämmitä aineita niin että sinulla on tasainen "kastike".
3. Kippaa murot kastikkeen joukkoon ja sekoita voimakkaasti niin että murot ovat yltympäriinsä kastikkeen peitossa.
4. Annostele murot lusikan avulla joko pieniin karkkikippoihin annospaloiksi tai levitä myöhemmin lohkottavaksi kerrokseksi esim. pellin päälle.
5. Nosta jähmettymään jääkaappiin noin pariksi tunniksi, tai huoneenlämpöön esim. yön yli.
6. Valmiita nautittaviksi.


Pari huomiota/vinkkiä:

  • Jos teet näitä tarjottavaksi esim. johonkin juhliin, suosittelen käyttämään pieniä foliokarkkikippoja joita myydään kaupoissa. Nämä nimittäin sotkevat roimasti jos niitä käsitellään käsin. 
  • Jos haluat vaihtelua makumaailmaan, käytä vaniljan sijasta makuaineena vaikkapa hieman raastettua appelsiinin kuorta.
  • Myös erilaisilla makuhunajilla saat helposti vähän erilaista makua makeiseen.


2 kommenttia:

  1. tulimpahan viela kiittämään tällätteeseen vanhaanki postaukseen. Tein noita juttuja ku just eilen äitille valitin et miks meillä ei oo kookosrasvaa :D mutta taikinasta tuli ainakin hyvää (on just jääkaapissa pallerot) vaikkakin vaihdoin hunajan siirappiin, jota laitoin hiukan alle ruokalusikallisen.
    tää pikkupoika menee nyt tuijottelemaan jääkaappia ja oottamaan koska ne on valmiita :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Kiitos kommentista. Toivottavasti tykkäsit valmiistakin karkeista. Pitää laittaa korvan taakse tuo hunajan korvaus siirapilla...voi tulla joskus tarpeeseen! :)

      Poista